Volneni Butik Bicka

Rezultat naših skupnih prizadevanj je Volneni Butik Bicka v naši odmaknjeni planinski vasici Solčavi. Prostor, kjer iz dragocene surovine, domače volne izdelamo lepe izdelke. Sveže ostriženo volno domačih rejcev ovc odkupimo in pripravimo v kakovostno prejo ter krtačeno volno za predelavo. Tu pletemo, polstimo in šivamo. Izdelke ponudimo v nakup in s tem udeleženim ženskam omogočamo dobrodošel dodatni zaslužek. Bogatimo turistično in krajevno solčavsko ponudbo. Naš butik je namenjen srečanju domačinov in obiskovalcev. V butiku lahko naše izdelke »okusite«, se z nami spoznate in doživite, kako iz volne nastane nekaj lepega. Hkrati tudi v širšem dosegu ohranjamo in nadgrajujemo naša znanja o predelavi volne.

Naši začetki…

Začetki ustvarjalnega druženja nas, Solčavskih filcark Bicka segajo v daljno leto 2005. Takrat smo prvič kot skupina domačink Solčavank prisluhnile pobudi, da domači volni iz solčavskih visokogorskih kmetij vrnemo sloves. Tisti sloves, ki ga je nekoč že imela in ki si ga nedvomno zasluži. Tega je že zelo dolgo, a se še vedno v živo in z radostjo spominjamo našega prvega druženja, ko smo se navdušene čudile svoji prvi majhni polsteni mojstrovini – majhni flikci, ki je nastala s preprostim polaganjem volnenih vlaken in trudom naših rok. Prvi koraki so nas popeljali v čudovit, še povsem neznan svet »volnenih okusov«. Različne tehnike obdelave volne, predvsem pa polstenje, so nam odprle povsem nove dimenzije ustvarjanja in doživljanja sveta okrog nas.

Bicka ni le ovčka ali društvo.

Bicka je sinonim povezovanja v ustvarjalnosti iz dneva v dan, od posameznika do skupine, iz kraja v kraj, je sinonim domačnosti in pripadnosti skupnim prizadevanjem za trajnostni razvoj. Trajnost, prepoznana kot najboljši model razvoja skupnosti, je Bickin vodilni motiv. V skrbi za naše okolje nas je povezala z vsemi vidiki ohranjanja narave in njenih habitatov, preživetja – obstanka tu na tej zemlji. Bicka, njeno poslanstvo in aktivnosti povezujejo tudi v socialnem vidiku, vzbujajo prijetne občutke in bogati naša življenja.

Znanje, navdušenje in tradicija.

V tem duhu smo skozi leta oplajale in nadgrajevale lastno znanje. Znanje in navdušenje smo z veseljem delile z drugimi. Ni bilo vedno lahko, a smo zmogle. Stkale smo mnoga prijateljstva tako v domovini kot preko meja. Naše delo in domači kraj smo predstavile na številnih sejmih, razstavah in prireditvah: Solčavsko, kjer se je skozi stoletja oblikovala naša avtohtona jezersko-solčavska ovca. »Naša ovca in njena volna« smo poimenovali knjigo, ki smo jo izdali v čast in zahvalo njej in njim. Tistim domačim vizionarjem, ki so že v 19. stoletju potovali po Evropi in domov prinašali znanje za živinorejski napredek. »Solčavki«, katere sloves so prav ti ponesli po celotnem alpskem prostoru, ki je s svojimi odličnimi genskimi lastnostmi oplemenitila tamkajšnje črede.

Zahvala ob tej priložnosti, naj velja velja tudi vsem vam posameznikom, podjetnikom, združenjem, ustnovam. Zahvala vsem, ki ste nas Bicke vsa ta leta spremljali, bogatili in vsak na svoj način prispevali in sooblikovali našo Bicko. Hvala!! ❤

Bicka bo ostala kot ovčka in kot sinonim za prizadevanje ohranjanja jezersko-solčavske ovce. Skozi volnene izdelke bo bogatila naše domove in vzbujala v nas dobro počutje, ko se bomo v njeni jopici greli v mrzlih zimskih dneh. Spominjala nas bo na nekaj lepega, domačega, pristnega.

Napisale Bicke: Bernarda, Maja, Vida 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja