»Kaj pa, če bi bile ‘Bicke’?«

Vse se spominjamo davnega dne, v naših prvih letih druženja, ko smo sedele v krogu v našem začasnem zatočišču Mhe Rogovilc, kjer smo ustvarjale z volno. Jožica je bila z nami. Preigravale smo različna imena za naš naziv, blagovno znamko in kasneje društvo. Pisale smo predloge na tablo, sproti spreminjale, se smejale lastnim domislicam. Noben predlog nas ni prepričal. Oglasi se Jožica in kot bi bilo že od nekdaj samoumevno, predlaga: »Kaj pa, če bi bile ‘Bicke’?« Samo spogledale smo se med seboj in se vse navdušeno strinjale. Od takrat smo Bicke, solčavske filcarke, ki združujemo svoje delo v skupni pobudi za trajnost življenja v domačem okolju.

Nas Bicke je združila ljubezen do naše ovce Solčavke in ljubezen do topline njene volne. Družila nas je radovednost do novega znanja, takrat še povsem nepoznanega polstenja volne. Družile smo se  iz tedna v teden in tako tkale trdne niti naše male skupnosti ter ustvarjale.

Tako smo postale in ostale ‘Bicke’!

Jožica hvala, da si se nam Bickam pridružila v naših začetkih, se z nami družila in nas spremljala vsa ta leta. V svojem domu si ustvarjala toplino. Ljubezen do domačega, mehkobo si risala s svojimi rokami v volnenih podobah. V svoji tišini, preprostosti, milini in dobroti si bila kot trdna skala, varen pristan.

Jožica, borila si se z virusom covid-19. Še v svojih zadnjih dneh si sprejemala Božjo voljo, pripravljena sprejeti to, kar ti je bilo namenjeno. 6. novembra si se v svojem 77 letu od nas poslovila, prehitro.

Pogrešale te bomo, tvoje Bicke.