Razstava volnenih in polstenih slik

VOLNA – OBJEM ČEZ GORE / WOLLE – DIE UMARMUNG ÜBER DIE BERGE

KD Korotan, Jezersko, 4.2.2017 do 26.3.2017

Solčava – Jezersko – Železna Kapla

»Slika na steni me popelje v svet volne,  volnena odeja me popelje v sladke sanje … Prve snežinke se dotaknejo zemlje. Stopim na prag hiše. Dvignem roko, klobuk iz volne mojih ovčic odleti v zrak …, od sreče, da sem tu doma.«                 

 Z ljubeznijo.

V okviru prireditve 6. Festival volne, smo na Solčavskem dne 24.9.2016 odprli razstavo z naslovom Volna – objem čez gore.  Na skupni delavnici solčavskih in gostujočih filcark iz sosednje avstrijske Koroške, Mozirja in Jezerskega, smo na delavnici ustvarili skupno tapiserijo, ki na simbolni ravni pomeni vez prijateljstva za sedanjost in prihodnost.

Potujoča, povezujoča razstava polstenih in volnenih slik, je vizualni zapis spomina določenega kraja, časa in ljudi. Razstavljamo prebivalci treh alpskih krajev, ki objemamo gore iz vzhoda, severa, zahoda … Solčava, Jezersko in Železna Kapla – kraji, ki so si tako blizu in hkrati daleč – preko gora in planin, ptic in metuljev, šumečih potočkov in rek, pastirjev in pastiric; preko zgodovine, po zavesti, mislih, spominu in spominčkih; čez drn in strn.

Skupna slika, tapiserija, ki nastaja na temo razstave, se ob vsakem postanku spremeni, dopolnjuje z rokami tistih, ki pridejo soustvarjat  in sporočajo, da nas druži ista kultura, da smo spoštljivi drug do drugega, da se objemamo čez gore …

Na postanku v Železnik Kapli, decembra 2016, smo tapiserijo dopolnili s suhim postopkom polstenja in poudarili detajle kot so reke, gore, poti, ovčke pa so dobile oči in ušesa.

Razstavo sta skupaj z gostitelji SPD Zarja iz Železne Kaple, v razstavnem prostoru Forum Zarja postavili naši filcarki Nada in Špela.  Poleg polstenih slik so na ogled postavili tudi druge volnene izdelke  in reciklažne eksponate.

Domače in gostujoče razstave so namenjene predvsem nam, lokalnim prebivalcem, ki skupaj s spremljajočimi dogodki bogatimo poznavanje nekdanjega načina življenja naših skupnosti. Tako na sodoben način predstavljamo zgodovino kraja in ljudi ter njihov položaj. Bogatimo in utrjujemo zavest o regionalni kulturi – kot povezovalnim dejavnikom s širšim prostorom, z osebnimi zgodbami, kar je za  naše »manjšinske skupnosti« zelo pomembno.

Ob odprtju razstave so prisotne nagovorili predsednik slovenskega prosvetnega društva Zarja gospod Willi Ošina, županja občine Solčava Katarina Prelesnik in predsednica Društva solčavskih filcark Bicka Vida Matk. Za kulturno popestritev slovesnosti  je poskrbela vokalna zasedba s harmoniko in klavirjem,  duo Appassionato – Sara Lešnik in Miha Strniša. Z nežnim zvokom citer  je prireditev polepšala naša filcarka Barbara Roban Prodnik. Ob otvoritvi smo poskusili domače dobrote ter ob prijetnem klepetu zaključili naše kulturno in družabno srečanje.

Žal je na vso to lepo in prijetno izkušnjo kanila kapljica pelina, ko smo se vračali v smeri Pavličevega sedla proti domu. Ustavili so nas avstrijski policisti in po mučnem dialogu vendarle »spregledali prekršek«, ki smo ga storile, ko smo v normalnih zimskih razmerah, ob dobri prevoznosti sicer zaprte ceste prečkale »mejo« sosednjih držav v Evropski uniji. Tudi Jezersko je za nas dostopno preko Pavličevega sedla in je po tej poti relativno blizu. Zaradi mejnega režima na avstrijski strani bomo morali po dvakrat daljši poti.

Razstava potuje na Jezersko, kjer se 4. februarja 2017 ponovno snidemo. Veselimo se snidenja ter vabimo, da se nam pridružite!

Barbara, Bernarda

Objava na mednarodnem forumu: FELTING AND FIBER STUDIO

[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”Toplina volne – Objem čez gore, Jezersko”]

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”Toplina volne – Objem čez gore”]

 

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”33″ gal_title=”Toplina volne – Objem čez gore, Solčava”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja